L’entorn natural. Músser, La Cerdanya

El poble de Músser, un encantador racó del Pirineu català, porta segles captivant els cors dels seus visitants amb la seva rica història i la seva bella arquitectura. Habitat des del neolític, aquest pintoresc poble està envoltat de misteris i llegendes que s’enllacen amb la seva fundació. Documentat ja des del segle X sota el nom de “Munciar”, Músser és un testimoni viu de la història catalana, conservant plenament la seva estructura medieval que encara avui dia pot ser admirada pels seus visitants.

Els carrers estrets del nucli antic, juntament amb la plaça Major, són un viatge en el temps.

Una de les curiositats més fascinants de Músser és el seu passat vinícola. Fins ben entrat el segle XX, era l’únic municipi de la Cerdanya on es conreava la vinya, una tradició que parla dels costums i de la vida dels seus habitants al llarg dels segles.

Segons la tradició local, el poble de Músser va créixer al voltant d’un castell, suposadament construït per el cabdill musulmà Musa II. Aquesta figura històrica, envoltada de mites, es diu que va tenir una filla, Oria Ben Musa, de bellesa incomparable, que va morir jove i va ser enterrada al prat d’Ambell, un lloc que encara avui guarda històries i secrets del passat.

Portada

El cor espiritual de Músser és, sense dubte, l’església parroquial de Santa Maria, també coneguda com Sant Fructuós. Aquest magnífic exemple d’arquitectura romànica, datat del segle XI, és un dels tresors patrimonials del poble. Segons registres de Patrimoni Gencat, aquesta parròquia ja era citada a l’Acta de Consagració de la Catedral d’Urgell, fet que subratlla la seva importància històrica i espiritual. La seva estructura, amb una nau única i un absis semicircular, així com la decoració exterior amb arcuacions i bandes llombardes, captiva a tots els qui la visiten.

La restauració de l’església el 1959 va ser un moment clau en la conservació d’aquesta joia arquitectònica. A la façana, un monumental campanar de torre, afegit en una època posterior al romànic, domina l’horitzó, servint com a testimoni silenciós del pas del temps. A l’interior, els visitants poden admirar les piques beneiteres amb rostres rústecs esculpits i les pintures modernes que adornen l’espai presbiteral, oferint una finestra cap a la creació i la història religiosa.

El lloc on s’assenta Músser és ric en història, des de la menció de l’església ja l’any 839 fins als relats de l’antic castell de Mussa, part del vescomtat de Castellbò. Aquests elements, combinats amb la tradició i les llegendes del poble, com la de la filla de Musa II, creen una atmosfera única que envolta Músser d’un aire de misteri i bellesa.

Quines activitats puc fer a Músser?

Músser no és només un destí per als amants de la història i l’arquitectura, sinó també per aquells que busquen la tranquil·litat i l’encant

Senderisme i Excursions a la Natura: Músser és un punt de partida excel·lent per a senderistes de tots els nivells. El poble està rodejat de paisatges naturals impressionants, amb rutes que recorren boscos, camps i muntanyes, oferint vistes espectaculars de la vall de la Cerdanya.

Visites Culturals: Explora el nucli antic de Músser, amb els seus carrers estrets i cases de pedra, testimoni de la seva història medieval. No et perdis l’església de Santa Maria de Músser, un magnífic exemple d’arquitectura romànica.

Visita al laberint màgic de ROCAVIVA, un bosc on s’exposen centenars de rocs (petits i grans), treballats des del petit baix relleu a la talla profunda. Una gran exposició d’escultura a l’aire lliure, en plena natura, de fama internacional. Clica aquí per a més informació.

Ciclisme i BTT: La regió ofereix nombrosos camins i rutes per als amants del ciclisme, des de trajectes suaus per a tota la família fins a rutes més exigents per als ciclistes experimentats.

Esports d’Hivern: A prop de Músser, es poden trobar diverses estacions d’esquí, com Lles i Arànser d’esquí nòrdic (fons) o bé La Molina o Masella, on es pot practicar esquí, snowboard i altres esports de neu durant els mesos d’hivern.

Fotografia i Observació de la Natura: La bellesa natural i arquitectònica de Músser i els seus voltants ofereixen oportunitats úniques per als aficionats a la fotografia i l’observació de la fauna i la flora locals.